Gusül abdesti aldıktan sonra kabul olduğunu nasıl anlarız?
Gusül abdesti aldıktan sonra kabul olduğunu nasıl anlarız? Gusül abdesti aldıktan sonra kabul olduğunu nasıl anlarız?, Gusül abdesti aldıktan sonra kabul olur mu?, Gusül abdesti nasıl kabul olur?, Gusülden şüphe etmek guslü bozar mı?, Gusül abdesti ne zaman kabul olur?
Gusül abdesti aldıktan sonra kabul olur mu?
Gusül abdesti aldıktan sonra kabul olur mu?,
Gusül, abdesti de içerdiğinden abdesti bozacak bir durum meydana gelmedikçe daha sonra ayrıca abdest almaya gerek yoktur. Zira Hz. Âişe, Resûl Ekrem'in (s.a.s.) guslettikten sonra ayrıca namaz abdesti almadığını rivâyet etmiştir (Ebû Dâvûd, 96 [250]; Tirmizî, Tahâret, 79 [107]). Gusül abdesti nasıl kabul olur?
Gusül abdesti nasıl kabul olur?,
Gusletmek isteyen kimse niyet ederek besmele çeker. Ellerini yıkar, vücudunda bir necaset/maddî kirlilik var ise onu temizler, avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eli ile üç defa ağzına su vererek iyice çalkalar, daha sonra üç defa burnuna su çekerek temizler ve namaz abdesti gibi abdestini tamamlar. Gusülden şüphe etmek guslü bozar mı?
Gusülden şüphe etmek guslü bozar mı?,
Gusül veya abdest alan kişinin vesvese sebebi ile gusül ve abdestini tekrarlaması gerekmez. Gusül abdesti ne zaman kabul olur?
Gusül abdesti ne zaman kabul olur?,
Menstrual (adet, aybaşı, regl, hayız) dönem veya lohusalık hali bitince yahut cünüp olunca gusletmek farzdır. Regl dönemi bitince, cünüp de olursa, ikisi için bir gusül almak yeterlidir. İhtilamla yani rüyada şehvetlenip uyandığı zaman, meni akmış olduğunu gören kadın cünüp olur. Gusül hangi durumlarda kabul olmaz?
Gusül hangi durumlarda kabul olmaz?,
Bu kimseler için cilde yapışan ve tırnak aralarında kalan hamur, mum, zamk, boya vb. şeyler abdest ve gusle engel olmaz. Fakat isteğe bağlı olarak vücuda sürülen ya da yapıştırılan ve suyun bedenle temasına engel olan boya, oje, ruj gibi maddeler, bu ruhsatın dışındadır. Gusül alırken gaz çıkarsa ne olur?
Gusül alırken gaz çıkarsa ne olur?,
Bu durumda namaz vakti girdiği zaman her namaz için abdest almanız ve bu abdestle namaz kılmanız gerekir. Bu gazlar, abdest alırken veya namaz kılarken çıksa bile, sizin abdest veya namazınıza bir zararı yoktur. Gusülü ne bozar?
Gusülü ne bozar?,
İdrar ve dışkı yollarından idrar, dışkı, meni, mezi, kan gibi bir necâsetin, herhangi bir sıvının veya maddenin çıkması ve yellenmek. 2. Vücudun herhangi bir yerinden kan, irin veya herhangi bir necis maddenin çıkması. Ağızdan çıkan akıcı kan, tükürükten fazla veya ona eşit ise abdesti bozar. Su var ama gusül alamıyorum ne yapmalıyım?
Su var ama gusül alamıyorum ne yapmalıyım?,
Teyemmüm, bazı durumlarda abdest ve gusül yerine geçen istisnâî bir uygulama olup, ancak belli bir mazeretin bulunması hâlinde yapılabilir. Abdest ve gusül için su bulunmaz veya bulunur da kullanma imkânı olmazsa her ikisi yerine geçmek üzere teyemmüm yapılır. Gusülde sıra önemli mi?
Gusülde sıra önemli mi?,
“Fıkıh alimlerine göre gusülde sıralama ve ardarda yapmak vacip değildir. Elleys şöyle dedi: Uzuvları ardarda yıkamak vaciptir. Alimlerin cumhuruna göre: Gusül ile birlikte abdest alınırsa uzuvların yıkanmasında sıralama vacip değildir. Cünüp olup olmadığımdan emin değilim gusül gerekir mi?
Cünüp olup olmadığımdan emin değilim gusül gerekir mi?,
Cünüp olduğundan emîn olmadıkça boy abdest alması gerekmez. Bu kimse, cünüp olduğundan emîn olmadığına göre, -cünüp olduğunu zannetse bile-, boy abdesti alması gerekmez. "Bir ses işitinceye veya koku hissedinceye (abdestini bozulduğundan emin oluncaya) kadar (namazını bırakıp) ayrılmasın." Buhârî, hadis no: 137. Gaz çıkarmış gibi hissetmek abdesti bozar mı?
Gaz çıkarmış gibi hissetmek abdesti bozar mı?,
Fakat mesela idrar veya gaz çıkması gibi bütün müctehidlere göre abdesti bozan bir durum gerçekleşmişse ve kalabalıktan dolayı abdest alma yerine gitmeye de imkân bulamazsa, oturur ve namazın bitmesini bekler veya diğer namaz kılanların dikkatini dağıtmamak için hiçbir şey olmamış gibi hareket eder. Şüpheye düşünce gusül bozulur mu?
Şüpheye düşünce gusül bozulur mu?,
Bir kimse abdest aldığından emin olduğu hâlde, abdestini bozup bozmadığı konusunda şüpheye düşerse, o kimse abdestli sayılır. Öte yandan abdestini bozduğunu bildiği hâlde, sonradan abdest alıp almadığından şüphe eden kimse ise abdestsiz sayılır.